Waarom blote billen in deze strijd niet functioneel zijn maar vandaag even wel. 

Op één van mijn offline zondagen op de bank ploepte er ineens een lampje aan. Want waarom maak ik van opruimen een Opruimchallenge van meteen 31 dagen en waarom ben ik niet 1x offline maar meteen iedere zondag voor de rest van het jaar?

Dat heeft met doorzetten te makken, bikkelen, doorgaan en wilskracht. En niet omdat ik geloof dat het leven één grote strijd is, juist niet… maar omdat ik geloof dat bepaalde gewoontes die erin geslopen zijn gewoon helemaal niet zo functioneel zijn. 

“If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got.” Henry Ford (1863-1947)

De gewoonte om ‘alles maar te laten zoals het is’, de gewoonte van ‘steeds maar nieuwe spullen kopen’, de gewoonte dat je iedere keer klusjes blijft uitstellen… Want naast dat je vervelende klusjes aan het uitstellen bent… (hetgeen nota bene ongemerkt verduveld méér energie kost dan dat klusje meteen aangaan) … stel je ook de leuke dingen uit.

Met wilskracht wordt het leven gewoon leuker! Want wanneer je doorzet om alle zooi je huis uit te ruimen wordt jouw huis gezelliger, makkelijker schoon te houden en fijner om in bij te komen van een pittige dag. Wanneer je het jezelf even flink moeilijk maakt om consequent en wekelijks voor een fikse tijd offline te zijn komt er weer ruimte voor een boel leuke zaken waar je steeds maar geen tijd voor kon vinden én er is zelfs ruimte waarin onverwachts prachtige dingen kunnen ontstaan.

Wanneer je jouw wilskracht traint op redelijk simpele gebieden als opruimen of bijvoorbeeld offline zijn, ga je die sterkere wilskracht en dat kneiter goeje doorzettingsvermogen ongemerkt ook inzetten bij andere zaken in jouw leven. Wanneer je … (vul zelf maar in)…

Het leven is geweldig maar dan moet je ‘het leven’ wel de kans geven jou dat te laten ervaren. Met een beetje wilskracht, een kilootje aanpassingsvermogen en een snufje zelfkennis heb je het ideale recept daarvoor.

Oh ja, en die blote billen dan? Nou je hebt tot onderaan gelezen, ik heb jou (met je uitstelgedrag) toch maar mooi aan het denken gekregen… ‘sex sells’ óók voor mensen die een nog leuker leven willen 🙂

Offline zijn is goed voor je. Voor jouw gezondheid, je gemoedsrust, je hersenen, jouw omgeving, je kinderen, vriendschappen. Je wordt er creatiever en liever van (want je empathisch vermogen keert weer terug).

Aandacht
Even geen input, geen ruis van buitenaf geeft ruimte voor dat wat er leeft in jou. Dingen die lang geen aandacht gekregen hebben komen weer boven water. Interessante kanten van jezelf. Wellicht ook heus wat verdriet. Maar… het is juist gezond ook die de ruimte te geven. Zo kun je ze aangaan en oplossen. Een fijner gevoel dan ze maar weg te blijven stoppen. En zo heb je meer plek voor de grappige kanten van jezelf.

Iedere week
Zet daarom wekelijks internet even uit (36u bijvoorbeeld) en kom tot jezelf. De wereld wordt er 100% gegarandeerd mooier van. Dat zijn serieuze beloften he? Haha…

Gewoon doen
Ga het experiment aan met jezelf. Het zal gerust even onwennig zijn, maar wie weet wat je allemaal in die betrekkelijke stilte van offline zijn terugvindt?
Succes met afkicken, en geniet van jouw naasten, jouw vrienden en vooral van je leuke zelf!

Geef jij ook anderen de schuld van jouw rommel? Je hebt niet opgeruimd omdat de kinderen zo druk waren, omdat er visite kwam, omdat je partner nooit helpt…

Of geef jij ‘de omstandigheden’ de schuld? Je hebt geen tijd, hebt het te druk met het gezin, je werk, zorgtaken, te moe, te weinig tijd, geen geld…

Of ben je iemand die … het toch nooit lukt, het niet kan, nooit gekund heeft, er de fut niet voor heeft, geen keuzes kan maken, niet weet waar te beginnen…?

Wellicht heb je door waar ik heen wil? Want kort door de bocht; ook al zijn ze herkenbaar, het blijven excuses, uitvluchten en smoesjes. De makkelijkste manier om iets voor elkaar te krijgen is het gewoon te doen, te beginnen. Want uitstellen kost ook energie.

En ja, beginnen is niet altijd even makkelijk. En het is vaak spannend. Je verschuilen achter die smoesjes is makkelijker. Zelf aan de bak gaan… tja, dat kan je wel, weet je ook wel, maar het DOEN… dat vergt doorzettingsvermogen en ja, ook tijd ja.

Maar heb je het weleens geprobeerd? Ben je weleens gewoon begonnen? Heb je jezelf eens die ruimte gegund? Gewoon GAAN? Breng de kinderen naar de oppas of stuur ze met papa naar de speeltuin, cancel wat afspraken, rooster jezelf eens 2 uurtjes vrij. Want jij weet ook, dat al heb je ‘maar’ 1 plankje opgeruimd je daar serieus een voldaan gevoel aan over kan houden. En ja… je kan jezelf dan heus wel weer lekker tegenwerken door te zeggen; ach het is maar 1 plankje en dan het hele riedeltje weer opnieuw … ik kan het niet, het lukt me niet… enz…

Óf je bent trots op jezelf en gaat door, op je eigen tempo. Iedere dag iets opruimen, of ieder weekend, of elke dag 1 ding…

Of… je doet binnenkort eens een keertje mee aan de Opruimchallenge en laat je een maand lang door mij en de andere deelnemers motiveren. Ik help je over jouw ‘dode punt’ heen. Ik inspireer je om door te gaan. Zie het gerust als een bootcamp, inclusief stormbanen, hindernissen, modderpoelen en brandnetels…

Maar samen sta je sterk, en die Opruimchallenge doen we dan ook echt samen. In de besloten FB-groep (die is er voor altijd) kun je naast inspiratie opdoen ook je ei kwijt en motivatie van de andere deelnemers ontvangen. En naast dat ik een bikkelharde bootcamp-coach 😉 ben kun je ook bij mij je verhaal kwijt, of je vragen stellen, en dat mag de hele maand ook 1-op-1…

Dus ‘hoen eentje ben jij d’r’? Ga je zelf aan de slag? Doe je mee met ons? Of blijft het de schuld van …

Gebakken lucht?

Op 25 september 2017

Ik verkoop lucht. Geen gebakken lucht, dat dan weer niet. Maar wel lucht, leegte, ruimte én dromen.

Hoe dat zit? Ik leer je opruimen, als in; heel veel spullen wegdoen. Zo maak je ruimte. Er komt lucht en leegte in kasten, jouw kamers, huis en jouw hoofd.

Die nieuw verworven lege ruimte geeft je lucht, ademruimte. Die leegte maakt ruimte voor nieuwe plannen, wensen, dromen.

Laat alle spullen die je niet meer gebruikt los en ervaar zelf dat er ruimte ontstaat om dromen waar te maken. Die spullen houden je vast, zetten je klem, laten je in het verleden leven, belemmeren je vrij te gaan en verzwaren jouw leven onnodig.

Opruimen dus!
Heus er kunnen bijzondere dingen gebeuren wanneer je gaat opruimen. Alleen, of samen met mij 1-op-1 bij jou thuis, of gezellig met een stel mensen én mijn hulp tijdens de Opruimchallenge.

Tijdens zo’n Opruimchallenge leer je hier veel meer over. Maar goed, het is ook vooral praktisch aan de slag gaan. Ik inspireer je hoe je nu enorm grote aantallen spullen uit je huis, op een duurzame manier, kunt laten verdwijnen. Dat er ruimte voor heel wat moois komt ga je vanzelf wel ervaren.

Waar zou jij ruimte voor willen maken? Een nieuwe hobby? Een nieuwe liefde? Of ‘gewoon’ een gelukkiger, rustiger en tevredener, rijker leven? Dat zijn geen kleine wensen…

Het helpt enorm om dat duidelijk te krijgen, met een intentie aan het opruimen te gaan. Wat wil je bereiken? Waarom ruim je het oude op? Voor welk nieuws maak jij plek? Laat dan vooral ook weer dat beoogde eindresultaat los. Zet jezelf niet opnieuw vast.

Maak je bonuswens duidelijk en ga een maand lang praktisch ad slag. Je gaat sowieso een leger en opgeruimder huis krijgen, gegarandeerd. En laat het daarna aan het leven over wat er op jouw pad komt. Wat je aantrekt met die nieuw gecreëerde leegte. Daar kan ik je niets voor garanderen… ik zei al: ik verkoop alleen lucht 😉

Offline? Wat moet jij daar nou mee, zou je kunnen denken? Nu, als Opruimcoach help ik mensen naar minder en leegte. Minder spullen en legere kasten… minder tijdsdruk en een leger hoofd, minder stress bij je financiën en uhm… ja een vóllere portemonnee.

 

Je krijgt van al dat minder (minder spullen en minder tijdsdruk, minder chaos en minder stress) als vanzelf een leger hoofd met als heerlijk gevolg een voller, voldaan gevoel en een rustiger, tevredener leven.

 

Vandaar ook dat offline zijn helemaal in mijn straatje past. Minder (of praktisch geen*) input van buitenaf, minder nieuws, minder moeten bijhouden, liken, checken, reageren, posten, updaten, etc… het geeft alles bij elkaar een heleboel boel minder druk, ‘gedoe van moeten’ en ‘even dit nog’ en er komt als vanzelf een zee van tijd en ruimte voor totaal andere zaken, voor jezelf bijvoorbeeld. 

 

Maar… dat is best even (en voor velen énorm) wennen! Het makkelijkste vind ik het daarom om maar meteen ‘cold turkey’ ‘helemaal en met álles’ te stoppen. Bijvoorbeeld dus op zaterdag om 20u. (Meld het even bij bekenden die verwachten dat ze reacties van je krijgen.) 

 

Neem jezelf ‘heilig’ voor om die 36u offline te blijven. Dus ook geen internet aanzetten voor het weer want dan stromen als vanzelf de ‘appjes’ binnen. Ook geen internetbankieren op je laptop want dan zit je zo aan je digitale fotoboek. Geen boodschappen bestellen, geen Marktplaats gesnuffel, geen recept opzoeken en dus totaal géén social media… niks, noppes, nada…

 

Na de afkickverschijnselen (grijpgedrag, fantoombuzzers, verveling, flitsen in je hoofd van ‘oh dit is leuk om te delen’ of ‘dit zou die en die moeten zien’ of ‘nog even…’ komt er tijd, ruimte en aandacht voor jezelf, jouw offline hobby’s, een boek, sport (geen app) en de mensen die je life ontmoet. 

 

Als ook zij offline blijven met jou … tja hoe ging dat ook alweer? 

 

En waarom ik jou dus vraag om ook geregeld eens asociaal te zijn door je social media, en daarbij alle overige online zaken, uit te houden? Wat denk je? Of beter nog… ervaar het eens zelf, ga de uitdaging**) met jezelf aan! En laat het me weten, wel pas na maandag 8u ‘s ochtends dan hè!?  

 

*) kies zelf of je ook deze input ‘uitzet’: de papieren krant, het journaal, de tv, tijdschriften, kies bewust of je wel of niet sms’t, belt … en merk het verschil wanneer je dat wel/niet doet.

 

**) wellicht kom je tot de conclusie dat wekelijks 24/36u offline heerlijk is, zo heerlijk dat je maandelijks een heel weekend en misschien tijdens je vakantie wel 2 weken offline wil zijn?

***) volgens mij maakt het best wel een klein beetje uit hoe oud je bent. Want hoe langer je al op de aarde rondliep voordat er smartphones waren… zou dat kloppen? Let me know! Hoe jonger, hoe makkelijker ‘verslaafd’ aan online zijn??

Kopen, kopen, kopen komt met grote regelmaat voort uit ontevredenheid.
Met de aankoop van dat bepaalde item wil je iets veranderen. Je bent niet tevreden met je garderobe, er moet iets aangepast aan het interieur of er moet hóógnodig iets verbetert of eens vernieuwd in de keuken. En dat is allemaal prima natuurlijk. Totdat je merkt dat je huis helemaal vol staat met ‘probleemoplossende spullen’ en je eigenlijk nóg niet tevreden bent.

Want.. soms gaat dat kopen, kopen, kopen stiekem om iets heeeeeeel anders. Ontevredenheid die voorbij gaat aan de praktische zaken maar een andere, diepere oorzaak heeft.
* Je had een vervelende dag en gaat online shoppen.
* Ontevreden met je figuur koop je toch maar wéér nieuwe kleding om dat te verdoezelen.
* Omdat je gezonder wilt eten sla je alweer een nieuwe voorraad alternatieve voeding in.
* Voor de 5e keer dit jaar verf je je woonkamermuur… maar eigenlijk wil je verhuizen, tja…

Allemaal niet handig voor jouw portemonnee, niet voor ‘ons milieu’ en echt niet functioneel voor die hoeveelheid spullen thuis. Want hoe vaak koop je nu werkelijk iets dat je écht écht nodig hebt? Iets dat je ook écht met regelmaat gaat gebruiken? Want hoe vaak is het ‘omdat het aaaah zóó leuk is’, of omdat je denkt dat je huis dan gezelliger wordt.. omdat je hoopt dat ‘dit ding jouw leven werkelijk waar serieus zal veranderen’… Tja, zo komt dus vrijwel ongemerkt je huis vol te staan met spullen die je hadden moeten ‘redden’ van de sleur, de ontevredenheid of andere nare gevoelens.

Goed, het kan ook anders.
Het zijn niet de gemakkelijkste overpeinzingen maar het gaat je wel enorm helpen wanneer je hierin flink eerlijk kunt zijn naar jezelf. Bedenk voordat je naar de winkel gaat wat je écht nodig hebt… kun je je aankoop wellicht nog uitstellen?

Stel, je wilt graag met sporten beginnen. Kan dat ook in die oude broek, totdat blijkt dat dit een blijvende hobby is? Is er een mogelijkheid om een broek te lenen van iemand? Kun je ‘m wellicht tweedehands aanschaffen (dat scheelt jou al geld én spullen in de wereld)… En dat geldt niet alleen voor sportbroeken natuurlijk.

En ga er eens goed voor zitten, waarom en waarmee ben je ontevreden? Wat is er nu niet goed aan jouw leven? En, los dat op. Tja zo simpel is het natuurlijk niet, dat snap ik ook wel. Het is vaak veel gemakkelijker maar weer iets te kopen dan met die ‘moeilijke zaken’ aan de slag te gaan. Maar waarschijnlijk is het uiteindelijk goedkoper om daarover eens met iemand te praten wanneer je er zelf niet uitkomt dan in dat vicieuze cirkeltje te blijven ronddarren, daar wordt je pas echt niet gelukkig van.

De bedoeling.
En dát! Lieve mensen is nu juist de hele bedoeling van alles, dat je GELUKKIG bent. En je kan best blij zijn met een nieuwe broek hoor. Maar, ik neem zomaar aan dat je zelf ook wel door hebt dat je van alleen maar kopen, kopen, kopen niet extreem gelukkig gaat worden. Dat dus…

Enjoy!

Verder lezen over kopen en de levensles uit thee? Of over loslaten, ook fijn. 🙂

Ons kantoortje is maandenlang mijn ‘zwakke plek’ geweest. Tijdens mijn zwangerschapsverlof is dat kamertje langzaamaan dicht geslipt en er kwam alleen maar ‘zooi’ bij. En dan ga je stapelen, schuiven en om die stapels heen stofzuigen… totdat er net een paadje naar het wasrek overbleef.

Er stond daar máándenlang van alles maar te staan. Spullen die nog naar zolder moesten, spullen die nog op Marktplaats moesten, of ook dáár al maanden stonden, spullen die klaar lagen voor de vakantie, spullen die naar een vriendin zouden, spullen die baby niet meer gebruikte, die ze nog zou gaan gebruiken, waarvan ik niet zeker was of we ze ooit zouden gaan gebruiken… Oh ja en een bureau, een wasrek of 2 en een boekenkast.

Allemaal spullen dus die waren blijven hangen. Ze kwamen ergens vandaan en ze zouden ooit ergens naartoe gaan maar ze waren nu al flinke poost in een soort van stoffig niemandsland blijven hangen, onbemind, onaangeraakt en totaal niet nuttig bezig waren al die spullen.

En toch kwam ik er steeds niet aan toe ze weer in de stroom van het leven te krijgen. Sure, er ging weleens iets in een tasje naar een vriendin toe, en ook werd er heus soms iets verkocht op Marktplaats, en ja… af en toe tilde ik een doos op om er achter te stofzuigen… maar de deur hield ik maar liever dicht.

Goed, het zat me niet lekker, dat snap je vast. En toch maakte ik keer op keer weer de keuze om met ons kleine meisje te gaan spelen, te gaan wandelen of fietsen, en wanneer ze ’s avonds eindelijk lekker sliep plofte ik nog een kwartiertje op de bank met een kop thee of ging ik ook slapen.

Totdat het moment aanbrak dat ik het écht zat was. Want het ‘jongt’ hè, rommel? Het kleeft aan, of hoe zeg je dat? Als er eenmaal ergens rommel is dan komt er steeds makkelijker rommel bij. En voor je het weet heb je niet 1 rommelkamertje maar een huis vól met rommelkamertjes…

Papa ging naar de kinderboerderij én de speeltuin dus mama had even voor zichzelf… thee, een boek, lekker lang douchen, een wandeling? Nope, al mopperend ging ik aan het opruimen… had ik eindelijk eens tijd voor mezelf ging ik OPRUIMEN!! Tsss…. Mijn vorige blog knisperde door m’n hoofd, was loslaten nou zo leuk? Maar ja, ik zou er wel het langst plezier van hebben bedacht ik me. En al gaandeweg ging ik dat gelukkig ook voelen.

Alle spullen die verkocht zouden gaan worden, alle spullen die naar zolder moesten, alle spullen die er niet thuishoorde gingen uit het kamertje. Ik kon de vloer weer zien en de stofzuiger deed z’n werk. Ik ging door tot er alleen nog maar een bureau, 2 wasrekken en een boekenkast in het kamertje stonden.

En toen… toen was het kamertje ernaast een rommelkamertje geworden…

TO BE CONTINUED;)

Tja er zijn volgens mij legio knalgoede redenen om op te ruimen. Zo op het eerste oog wordt je huis leger en dat is al winst op zich. Een leger huis is makkelijker schoon te houden, toont gezelliger, je voelt je er meestal meer op je gemak en je wordt als vanzelf gastvrijer. Omdat je dus niet eerst de rommel hoeft op te ruimen voor onverwachte visite. Na een flinke opruimsessie kun je daarbij sneller spullen vinden en is er minder ruzie en gedoe vanwege zoekgeraakte zaken.Loslaten als therapie of omdat het zo leuk is? - anderstevoren

Maar opruimen is ook gewoon LEUK. En er zijn ‘Grootse Gevolgen’ waar je niet zo over nadenkt in het begin, maar die je al gaandeweg gaat meemaken. Na vele jaren als opruimjuf en daarbij momenteel zelf bezig met mijn 5e Opruimchallenge heb ik heel wat van die ‘Grootse Gevolgen’ aan den lijve ondervonden.

Hier komen er een paar… Je hoofd wordt leger, je kan jezelf meer ontspannen in een leger en opgeruimder huis. Je traint je OPRUIMspier maar dat is stiekem ook je doorzettingsvermogen. Needless to say… doorzetten is handig voor heel wat zaken in je leven. Daarbij wordt ook je LOSLAATspier getraind, loslaten, minder vasthouden aan dingen (en daarmee aan omstandigheden) is naast super hip ook gewoon gezond. Hoe vaak hoor je dat niet zeggen? Ach, laat los… tja dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan soms.

Nu kun je leren loslaten op allerlei fancy cursussen, mindfulness trainingen, meditatie retraites (en dat is naast een MAJOR challenge, uiteindelijk ook gewoon erg fijn) maar… loslaten leer je dus ook ‘gewoon’ van praktisch heel veel spullen wegdoen.

Wanneer je je oude schoolspullen aan het uitzoeken bent komen er heus herinneringen naar boven, onderga je wellicht wat soulsearching wanneer je oude liefdesbrieven tegenkomt, zelfs traumaverwerking bij het uitzoeken van spullen van een overleden dierbare en laat je nog wat illusies varen bij het opruimen van te klein geworden badkleding of hobbyspullen die je nooit meer gebruikt.

Opruimen als in loslaten is daarom niet altijd even makkelijk. Aan al die spullen kleven herinneringen en toekomstdromen. Maar goed…. Er is maar 1 dag waarop je leeft en dat is vandaag. Door al die dingen uit het verleden los te laten en die illusies of toekomstdromen op te geven maak je ruimte voor het NU.

En die ruimte, die leegte kan zich vullen met … een fijn leven! Er komen heus weer andere spullen en mooier nog … mensen en geweldige ervaringen op jouw pad. Dus ja. Opruimen rocks J

 

Kopen en dan in de zin van boodschappen doen, doen we vaak uit gewoonte en ook wel uit angst om ‘zonder’ te komen te zitten. Er moet voorraad zijn, een buffer, stel je voor als er visite komt. Want hoeveel zakken soep heb je nodig als voorraad, wat voor verschrikkelijks zal er gebeuren wanneer je geen soep hebt? Wat als de muesli op is? En zo komt het erg vaak voor dat we voorraadkastjes vol hebben met spullen die over de datum raken. Zonde van het gesjouw met die boodschappen, de voedingsstoffen, het werk van die boer en de fabriek, en helemaal zonde van het geld dat het jou gekost heeft. En dat je dus zo de kliko in kan kieperen… *)kopen, kopen, kopen en de levensles uit thee - anderstevoren

Mijn advies; zo min mogelijk voorraad. Beperk jezelf tot 1 plankje. En eet regelmatig je vriezer en voorraadkastje leeg, voer (twee-) wekelijks een kliekjesdag in etc. En begin eens met iets makkelijks om dat gevoel van voorraad nodig te moeten hebben los te kunnen laten als experimentje.

Wellicht heb ik het al eens als voorbeeld aangehaald; mijn theevoorraad. Ik heb namelijk een lichte thee-verslaving. Een aantal jaar geleden kwam ik bij een lieve klant thuis en die had werkelijk verspreid door de bomvolle keuken ook nog eens overal thee staan. En op de gang stond een voorraadkast met nog meer thee, het was werkelijk een immense voorraad in mijn ogen en dat omdat die theetjes nu eenmaal in de aanbieding waren geweest. Genoeg voorraad voor naar ik schatte de komende 5 jaar. Toen ik na die afspraak thuis kwam en zelf een kop thee wilde zetten viel er een kwartje. Want hoeveel thee had ik zelf ‘op voorraad’? Ik kocht ook bijna iedere week wel een lekker theetje erbij en had ieder moment van de dag de keuze uit wel meer dan twintig smaken. En ja, ik had maar 2 of 3 favorieten dat moment…

Ik besloot een experiment aan te gaan. Geen thee meer kopen totdat alle thee die ik had op was. Ook de ‘vieze’ thee. En gek genoeg gaf dat rust en vond ik het een leuk experiment. Ik kon ook echt genieten van de ‘beperkte’ keuze die overbleef in mijn steeds kleiner wordende voorraad. En ja, net toen ik dacht dat mijn voorraadje nu wel op was kwam ik ergens weer een doosje tegen. En de tegenzin om rooibos, groene thee en zwarte thee te drinken verdween ook op dat moment. Ik had geen keuze, er was niks anders, dus kon ik er maar beter van genieten ook.

En heel gek… toen mijn voorraad na een paar maandjes echt, écht bijna op was kwam de thee als vanzelf naar mij toe. Ik kreeg thee van iemand die ze zelf niet dronk. Ik kreeg thee zomaar als cadeau en van een derde kreeg ik thee als een bedankje. Ik was, oe wat spannend, tot het gaatje gegaan met mijn voorraad. Had als het ware mijn zekerheden laten varen… en net toen het kritiek werd kwam de redding.

Het klinkt heel grappig natuurlijk, ‘thee-kritiek-redding’. Maar zo werkt het volgens mij wel met alles. **) We houden ons vast aan kopen, kopen, kopen omdat we er verder niet over nadenken, het is een gewoonte geworden. En of die nu uit angst of wat dan ook ontstaan is maakt niet zoveel uit. Maar wat blijkt nu, als we die hele ‘mindfuck’ van voorraad moeten hebben loslaten komt de oplossing vaak als vanzelf.

Om de ‘spullenzee’ de baas te blijven vroeg ik op een verjaardag ‘thee’, dat is een gebruiksproduct en zou mijn huis dus weer uit gaan. En ja die heerlijke voorraad is na anderhalf jaar nog steeds niet op. Mede omdat ik hem ook heb aangevuld. Ik ga het experiment dus maar weer eens opnieuw aan. Jij?

 

*) dat valt nog te bezien natuurlijk. Heel veel wat ‘over de datum is’ is nog best te eten. Zeker als dat nog dezelfde week/maand is, als er suiker in zit, als het luchtdicht verpakt was etc.

**) daar kan ik nog wel wat blogjes over schrijven J

Vorige keer had ik het over kledingtreintjes. Huh? Treintjes die versimpelen? Lees nog even vorige blog

Tip 1 dus, meteen dé gouden tip voor de huishoudelijke spoorwegen bij jou thuis; minder passagiers, oftewel minder kleding!! Mest jouw kledingkast eens flink uit. Ik heb daar een handig stappenplannetje voor gemaakt. Met alleen maar fijne kleding die je ook nog eens goed staat, heb je sneller wat aangetrokken ook!

Tip 2: Houd vooral de treinroute zo kort mogelijk. wasgoed versimpelen - anderstevorenMet een wasmachine in de garage, de wasmand op de 1e verdieping en een kledingkast op zolder blijf je lopen met al dat wasgoed. Daar gaat naast een boel gesjouw, gesleep en gezoek vreselijk veel tijd in zitten. Hoe dichter die zaken (kledingkast, wasmand, wasmachine) bij elkaar zijn, hoe efficiënter, volgens mij. (Denk aan dat treintje dat rondjes rijdt… eigenlijk ben jij dat, die rondjes rent door jouw huis, hoe korter dat rondje, tja hoe sneller klaar je bent, snappie?)

Tip 3: Helemaal ideaal is het om álles (kledingkasten, wasmanden, wasmachine, droogrek, strijkijzer, droogrek, naaimachine etc.) in 1 ruimte te hebben. Tadaaa! Nergens in huis slingerende kleding, geen gesjouw met wasmanden. En iedereen in huis kan z’n ding daar doen. Met een goede instructie kan zelfs jouw kind de was doen, heus!

Goed, zo’n ruimte (ter grootte van een kleine slaapkamer) is misschien niet voor iedereen haalbaar, en menig tiener die het niet gewend is zou gaan sputteren, maar wat zou het een tijdwinst geven en vooral ook een boel ergernis schelen, toch?

Tip 4: Meerdere wasmanden al naargelang je er plek voor hebt. Wasmand vol? Wasje draaien. Een aparte wasmand voor de donkere was, lichte was, witte was, wolwas, specifieke sportkleding (paardrijkleding/judopakken), beddengoed/keukendoeken/handdoeken-was etc. scheelt een boel uitzoekwerk. Als dan ook iedereen in huis alles in de juiste wasmand leert deponeren en wellicht zelfs de was leert doen (tip 5: leer je kinderen al jong steeds iets meer zelfstandig wassen…)

Ik heb natuurlijk nog véél meer tips, en voor ieder huishouden ook weer andere, maar dan wordt de blog zo lang. Dit zijn de basispunten voor iedereen, van hieruit kun je verder perfectioneren, lees… versimpelen en vergemakkelijken voor jou.

Kijk eens bij jou thuis… Welk station (wassen, vouwen, strijken?) heeft vaak vertraging? Wat kun je qua logistiek nog versimpelen? Welke huisgenoten kunnen meehelpen? Kan de hoeveelheid kleding gehalveerd? Kun je kleding vaker luchten i.p.v. wassen?

Laat maar horen! Vragen? Ik denk graag met je mee!
De gewassen, gesteven en gestreken groetjes van Maddy 🙂