Waarom ik iedere week 36u onwijs asociaal ben en jou vraag dat ook te zijn. Ga offline!

Offline? Wat moet jij daar nou mee, zou je kunnen denken? Nu, als Opruimcoach help ik mensen naar minder en leegte. Minder spullen en legere kasten… minder tijdsdruk en een leger hoofd, minder stress bij je financiën en uhm… ja een vóllere portemonnee.

 

Je krijgt van al dat minder (minder spullen en minder tijdsdruk, minder chaos en minder stress) als vanzelf een leger hoofd met als heerlijk gevolg een voller, voldaan gevoel en een rustiger, tevredener leven.

 

Vandaar ook dat offline zijn helemaal in mijn straatje past. Minder (of praktisch geen*) input van buitenaf, minder nieuws, minder moeten bijhouden, liken, checken, reageren, posten, updaten, etc… het geeft alles bij elkaar een heleboel boel minder druk, ‘gedoe van moeten’ en ‘even dit nog’ en er komt als vanzelf een zee van tijd en ruimte voor totaal andere zaken, voor jezelf bijvoorbeeld. 

 

Maar… dat is best even (en voor velen énorm) wennen! Het makkelijkste vind ik het daarom om maar meteen ‘cold turkey’ ‘helemaal en met álles’ te stoppen. Bijvoorbeeld dus op zaterdag om 20u. (Meld het even bij bekenden die verwachten dat ze reacties van je krijgen.) 

 

Neem jezelf ‘heilig’ voor om die 36u offline te blijven. Dus ook geen internet aanzetten voor het weer want dan stromen als vanzelf de ‘appjes’ binnen. Ook geen internetbankieren op je laptop want dan zit je zo aan je digitale fotoboek. Geen boodschappen bestellen, geen Marktplaats gesnuffel, geen recept opzoeken en dus totaal géén social media… niks, noppes, nada…

 

Na de afkickverschijnselen (grijpgedrag, fantoombuzzers, verveling, flitsen in je hoofd van ‘oh dit is leuk om te delen’ of ‘dit zou die en die moeten zien’ of ‘nog even…’ komt er tijd, ruimte en aandacht voor jezelf, jouw offline hobby’s, een boek, sport (geen app) en de mensen die je life ontmoet. 

 

Als ook zij offline blijven met jou … tja hoe ging dat ook alweer? 

 

En waarom ik jou dus vraag om ook geregeld eens asociaal te zijn door je social media, en daarbij alle overige online zaken, uit te houden? Wat denk je? Of beter nog… ervaar het eens zelf, ga de uitdaging**) met jezelf aan! En laat het me weten, wel pas na maandag 8u ‘s ochtends dan hè!?  

 

*) kies zelf of je ook deze input ‘uitzet’: de papieren krant, het journaal, de tv, tijdschriften, kies bewust of je wel of niet sms’t, belt … en merk het verschil wanneer je dat wel/niet doet.

 

**) wellicht kom je tot de conclusie dat wekelijks 24/36u offline heerlijk is, zo heerlijk dat je maandelijks een heel weekend en misschien tijdens je vakantie wel 2 weken offline wil zijn?

***) volgens mij maakt het best wel een klein beetje uit hoe oud je bent. Want hoe langer je al op de aarde rondliep voordat er smartphones waren… zou dat kloppen? Let me know! Hoe jonger, hoe makkelijker ‘verslaafd’ aan online zijn??