Och wat een spullen verzamelt een kind. Een baby zelfs al! Uh, nee, dat kind doet helemaal niks haha. Dat doen de papa’s en de mama’s, de opa’s en de oma’s, de tantes en ooms, buurvrouwen en ál die lieve mensen die het baby’tje verwelkomen met: SPULLEN!!

Het is me toch een partij zonde dat mensen erop uit gaan iets te kopen wat jij en je baby vervolgens NOOIT gaan gebruiken!? Zonde van hun tijd, hun geld, dat product, enz. en ook zonde van het milieu (vind ik dan). En het dan ongebruikt bij de kringloop afgeven maakt het niet per se ineens allemaal goed.

Ik heb wel gelezen dat je aan de kraamvisite een pan soep zou moeten vragen, of dat ze je bed verschonen of andere hand- en spandiensten verrichten. Daar heb je, zeker jij als mama, in het begin veel meer aan dan aan weer een schattig rompertje of een knuffeltje voor bij de collectie ‘niet mijn smaak’.

Dat is een optie dus, niet om spullen vragen maar om ARBEID. En dat kun je ook heel goed, aan je naasten dan. Maar aan die tante en oom die je 2x per jaar ziet vraag je waarschijnlijk niet of ze de klamme lappen van je bed willen vervangen voor frisse lakens, toch?

Zelf hebben wij zowel op het geboortekaartje als bij de uitnodiging van baby’s eerste verjaardag een lijstje.nl vermeld. En dat is voor een enkele tante flink wennen maar het scheelt echt wel veel onnodige zooi. En misschien werkte het bij ons zo goed omdat mensen weten dat we klein wonen, en weten dat ik werk als opruimjuf en wéten dat ik zo’n beetje naar het minimalisme neig en zeker weten dat ik altijd de meest duurzame oplossing voor iets kies, als het kan.

Dus ja, er kwamen spullen, maar wel spullen die we zouden gaan gebruiken. Fijne boeken, die ik zelf leuk vind om voor te lezen. Speelgoed, waarvan ik weet dat je je er langer dan een uurtje mee kan vermaken en amper kleding.

Want kinderkleding, koop ik eigenlijk altijd, op haar 4 wol-zijde ondergoed-rompers na, tweedehands. Maar das weer een ander verhaal.

Stappenplan cadeaulijstje:

 • maak een account aan, op lijstje.nl bijvoorbeeld
 • maak een lijstje voor ieder kind, jezelf etc.
 • maak aparte kopjes, cadeautjes tot €5, €5-€10 etc.
 • wanneer je een leuk cadeautje tegenkomt zet ‘m er meteen op, dat gaat makkelijker dan je misschien denkt, zeker met je mobiel
 • pas de titel/omschrijving zelf aan zodat het super duidelijk is wat je bedoelt, met de prijs erbij!
 • zet er ook wat cadeaubonnen bij van (online) winkels die jij leuk vindt
 • Hema is voor iedereen handig
 • Vermeld ook een aantal ‘semi-vrije’ keuzes; ‘houten speelgoed vanaf 1 jaar’, voorleesboeken over dino’s vanaf 7 jaar…
 • Maak bepaalde cadeautjes niet af-streepbaar zoals de cadeaubonnen, zoiets kunnen meerdere mensen aanschaffen
 • Herhaal regelmatig dat je graag iets van het lijstje hebt en waarom
 • Vul je lijstje aan, zodat mensen er altijd op kunnen kijken (ook met zwemdiploma, sint, kerst etc.)
 • Zo wordt het hopelijk een goede gewoonte en ontvangt jouw kind alleen spullen die jullie graag gebruiken
 • Toch nog teveel spullen? Vraag ook ‘arbeid’ (tafels oefenen, schommel ophangen, konijnenhok timmeren) of ‘tijd’ (voorlezen, oppassen, logeren) of een ‘uitstapje’, samen picknicken, naar de Efteling (of kaartjes ervoor), etc., of een abonnement op OERRRR of de dierentuin bijvoorbeeld.

Meer handige tips voor een lijstje? Laat het me weten en dan vul ik het stappenplan aan 😉